Back to All Events

Javni čas crtanja #9: Leonardo da Vinči/Drag kolektiv

  • Kulturni Centar Grad 4 Braće Krsmanović Beograd Serbia (map)

Ukoliko vam je previše komplikovano da mesec dana unapred rezervišete kartu za posetu crkvi Santa Maria delle Grazie u Milanu u kojoj se nalazi Da Vinci-jeva eksperimentalna slika Tajna večera, dođite na deveti javni čas crtanja po modelu u okviru programa Umetnost za sve, Kulturnog centra Grad.

Ovoga puta, u subotu 20. aprila umesto kratkih poza inspirisanih opusom jednog umetnika, inspiraciju pronalazimo u jednoj slici, koja je, posle Mona Lize, najpoznatije delo italijanskog renesansnog genija Leonarda Da Vinci-ja. Posle Berninija i ovaj, deveti po redu javni čas crtanja pod pokroviteljstvom je Italijanskog instituta za kulturu.

Zidna slika s kraja XV veka namenjena trpezariji, eksperimentalna je i atipična za vreme nastanka i u formalnom i u kompozicionom i simboličkom smislu. Rađena temperom, zadavala je velike probleme restauratorima u pokušajima konzervacije, dok je u kompozicionom smislu odudarala u pogledu prikaza Jude na istoj strani stola sa ostalim apostolima. Kulturni centar Grad je kao mesto LGBTQI zajednice uvrstio u svoj program nastupe dreg performera, tada u eksperimentalnoj fazi, a danas deo redovnog mesečnog muzičkog programa.

Kako bismo ostali u eksperimentalnom duhu renesansnog majstora – inovatora, apostoli za stolom u Gradskoj galeriji biće članice Dreg kolektiva, neformalne grupe koja je organizovala nastupe, pozorišne predstave, dreg žurke. Promovisanjem dreg umetnosti ona iz eksperimentalne prelazi u deo alternativne kulture, kao deo redovnog programa KC Grada. Apostoli prikazani zajedno za stolom sa Judom izdajnikom a predstavljeni u pozama koje je Da Vinci studiozno prilagodio njihovim karakterima idealna su osnova za jednu apsotolsku dreg večeru, gde publici prikazujemo kraljice koje su otpočele borbu za svoje mesto na kulturnoj sceni u gradu. Publici 20. aprila poziraju:

dreg zvezda Sonja Sajzor
kabare diva Dekadenca
kraljica uzroka i posledica Karma Geddonia
kraljica paukova Golden Orb
problematična dreg kraljica Dita von Bill
grandiozna kraljica gorkih kafi Mrs. Lily Cafe
kraljica noćnih klubova Alex Elektra
kraljica tropskih voćki Asia Gemini
kameleon kraljica Lana Vee
klovn u haljini Kelly with a C
supermodel Vlažena Maria
odvažna kraljica Kvarcna Ruža

Nećemo odmah otkriti publici koja od njih će se naći u ulozi Isusa a koja je Juda izdajnik. Neka to ostane tajna jer dreg je dramatičan i misteriozan i kako je jedna od poznatijih kraljica izjavila, dreg je sedenje na tajni.

Ono što nije tajna je da ovaj čas ulazi u rođendanski program KC Grada, zamišljen je ovoga puta kao studija po modelima, tako da polaznici mogu da odahnu i posvete se prikazivanju svih detalja jer se poze neće menjati. Nakon časa publiku očekuje dreg spektakl jednog dela kolektiva: KayGie: Drag Show + Party!

Cena ulaznica za čas crtanja biće 300 dinara, a ulaznice se mogu kupiti na baru KC Grada već od srede 3. aprila.

Earlier Event: April 11
DIVAS NIGHT // XL Bar
Later Event: April 20
KayGie: Drag Show + Party!