Back to All Events

Izložba Drama Queens of FIST 14


  • UK Stari Grad 6a Kapetan-Mišina Beograd Serbia (map)

23. maja u 19h u glavnom holu UK Stari grad (Parobrod) otvara se izložba serije fotografija čiji je autor vizuelni umetnik Filip Rađenović / Uma Killix, na kojima će biti predstavljen finalni izgled dreg performera-polaznika i mentora DRAMA QUEEN programa.
Deo postavke čine i fotografije procesa rada u okviru radionica, koji su zabeležile studentkinje Fotografije na FPU i Kamere na FDU.
O autoru
Filip Rađenović (Uma Killix) je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku Grafičkih komunikacija. Tokom studija nagrađen je od strane Evropskog pokreta u Srbiji kao jedan od 50 najboljih studenata da putuje kao mladi ambasador Srbije. Nakon studija učestvuje u ArtsLink Residency programu putem kog je bio stipendiran da kroz umetnost sarađuje sa kvir komunom u oblasti San Franciska. Kvir izrazom aktivno počinje da se bavi tokom studija eksperimentisanjem u fotografiji i videu. U tom procesu nalazi sopstveni izraz koristeći sebe kao modela i razvija kreativnu dreg kuću Killix koja mu danas predstavlja temelj za izraz kroz različite vrste medija.

O programu
DRAMA QUEEN je edukativni program realizovan u okviru 14. FIST-a, festivala koji organizuju studentkinje i studenti Fakulteta dramskih umetnosti. Tema programa je dreg kao pozorišna umetnost, i zadatak polaznika radionica je bio da kreiraju i realizuju svoje dreg karaktere inspirisane pozorištem. Pod mentorstvom ostvarenih dreg performera i performerki prošli su kroz različita izražajna sredstva drega, a zatim su svoje radove predstavili kroz performans i fotografiju.
Krovna tema 14. izdanja festivala FIST jeste samospoznaja, odnosno pronalaženje, preispitivanje i redefinisanje sopstvenog identiteta, a dreg upravo kroz jednu parateatarsku formu hipertrofira i ukazuje na rodne stereotipe, ujedno vršeći inverziju rodnih uloga. U okviru DRAMA QUEEN programa realizovano je nekoliko tribina, predavanja i radionica koje su sa različitih aspekata, teorijskih i praktičnih, tematizovale dreg izraz i pozorište.