Back to All Events

Tribina: Pozorište i dreg / DRAMA QUEEN program 14. FIST-a

  • UK Parobrod 6a Kapetan-Mišina Beograd Serbia (map)

⚡SUBOTA 4.5, 19:00h, UK STARI GRAD, KAPETAN MIŠINA 6A⚡
Razgovor o brojnim zajedničkim tačkama pozorišta i drega, kao što su podražavanje, prerušavanje, izvođenje, publika, uloge i iluzija, a sama zamena rodnih uloga i identiteta koja je pojava koja se kroz istoriju pozorišta pojavljuje iznova i iznova, počev od boga Dionisa, antičkog zaštitnika pozorišta, koji je voleo da koketira sa svojom ženskom prirodom, da se pojavljuje u ženskim haljinama sa dugim plavim uvojcima, preko prakse da muški glumci tumače i muške i ženske uloge u antičkom i elizabetanskom pozorištu, do japanskog Кabuki pozorišta i mnogih savremenih pozorišnih praksi.
O povezanosti drega i pozorišta, njihovim razlikama, različitoj percepciji od strane publike i javnosti, tretmanu identiteta i roda i drugim temama govoriće:
Irena Ristić, profesorka, psihološkinja i rediteljka
Ivan Medenica, profesor, teatrolog i pozorišni kritičar
Andrej Ostroški / Dekadenca, dreg performer
Moderira: Ognjen Obradović, asistent na FDU

⚡ O programu:

Tribina se dešava u okviru programa DRAMA QUEEN na 14. FIST-u, međunarodnom pozorišnom festivalu studentkinja i studenata FDU.
DRAMA QUEEN se bavi temom drega kao pozorišne umetnosti. Krovna tema 14. izdanja festivala FIST jeste samospoznaja, odnosno pronalaženje, preispitivanje i redefinisanje sopstvenog identiteta, a dreg upravo kroz jednu parateatarsku formu hipertrofira i ukazuje na rodne stereotipe, ujedno vršeći inverziju rodnih uloga. Program se sastoji od više programskih celina (tribine, predavanja, radionice, performans i izložba), sa fokusom na radionice tokom kojih će polaznici u saradnji sa svojim mentorima, poznatim beogradskim dreg kraljicama, izgraditi svoje dreg identitete na osnovu motiva iz istorije pozorišta i drame, koje će prezentovati na završnom performansu i izložbi.

⚡ O govornicima:

dr Ivan Medenica je doktorirao na Fakultetu dramskih umetnosti na temu Aktuelizacija i dekonstrukcija kao modeli rediteljskog tumačenja dramske klasike. Predaje kao redovni profesor na predmetu Istorija svetske pozorišta i drame na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Paralelno sa pedagoškim i naučnim radom, aktivno se bavi i pozorišnom kritikom, objavljuje kritike u domaćim i stranim publikacijama. Predsedavao je na pet međunarodnih simpozijuma pozorišnih kritičara i teatrologa u organizaciji Sterijinog pozorja, kao i Međunarodnim simpozijumom pozorišnih kritičara i teatrologa. Učestvovao je u velikom broju međunarodnih konferencija i držao gostujuća predavanja na univerzitetima u Nemačkoj, Americi i Rumuniji. Kao aktivan pozorišni kritičar pet puta je osvojio nagradu za najbolju pozorišnu kritiku (Sterijinu nagradu). Dobitnik je i Tanjugove nagrade "Zlatno pero" za najbolju kritiku napisanu o predstavama s Bitefa. Od 2003. do 2007. bio je selektor i umetnički direktor Sterijinog pozorja. Član je izvršnog odbora Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, a od 2014. je Direktor konferencija ove asocijacije. Predsednik je nacionalne sekcije IATC - Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije od 2012. U oktobru 2015. godine je imenovan za umetničkog direktora Bitef festivala.

Andrej Ostroški / Dekadenca je dreg performer iz Beograda.
Dekadenca je proizvod velike ljubavi prema sceni, mjuziklu, brodvejskim i holivudskim divama koje su “veće od života” i koje zahvaljujući svojoj veličini opstaju uprkos prolaznosti vremena. Njeno ime dolazi iz mjuzikla Kabare i lika Seli Bouls koja često ponavlja frazu “Divine decadence!” Dekadenca je takođe suptilna posveta dreg performeru Divajnu, koji je bio krupnija dama sa stavom, stilom i obrvama. Svojim nastupom pokazuje kako je dreg forma umetnosti koja obuhvata scenski pokret, glumu, slikanje i pevanje.

Irena Ristić deluje u polju umetnosti i nauke. Piše, proba, režira, smišlja i izvodi radove, sklona socijalnim ogledima i psihološkim istraživanjima umetnosti, predaje, piše, objavljuje, uređuje, ponekad organizuje, sa studentima polemiše, i opet piše… Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, magistrirala psihologiju na Filozofskom fakultetu i doktorirala u oblasti psihologije umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Autorka je knjige "Ogledi o drugarstvu i posedovanju" (Geopoetika, 2019), kao i studije „Početak i kraj kreativnog procesa“ (Hop.La! 2010), i koautorka monografije “Psihologija kreativnosti” (Institut za pozorište, film, radio i televiziju, 2013). U umetnickim i naucnim radovima fokusirana je na kolektivne prakse i uslove radikalne imaginacije. Pored istraživanja i predstava, rado izdvaja svoje ogledne radove: „Autopejzaž“ (2016), „Proba“ (2016), "Šta kaže Irena Ristić?" (2015), "Pažljivo posmatranje" (2014), "Običan jedan bioskop.Nepar" (2013), "proces_K" (2011), "Apetit" (2010), "Soba malih strahova" (2009), i "Obdukcija" (2005). Jedna je od osnivačica družine Hop.La! i vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.